Via Ferrata Măgura Bătarci, jud. Satu Mare (A, B)

A, B 180m 60m 20min vf / 1h total

View in English. (pending)

Traseele de via ferrata „Măgura Bătarci” sau „Măgura Bătarciului” sunt trasee ușoare, dedicate începătorilor în acest sport. Acestea au fost amenajate pe Dealul Măgura Bătarciului, în comuna Bătarci, de Salvamont Satu Mare, cu sprijinul Makita România, și inaugurate pe 24 septembrie 2022.

Pe scurt

Grad: A, B – gradele de dificultate sunt notate de la A (foarte ușor) la E (extrem)
Vertical: 60m ferrata, 160m total
Lungime: 180m
Timp: 20min acces, 20min ferrata, 20min retragere, 1h total
Acces / Parcare: 48.0199,23.1789Google Maps sau orice aplicație Android de navigare
Start via ferrata: 48.0225,23.1848Mapy.cz sau orice aplicație Android de navigare
Perioada optimă: Aprilie – Octombrie, evitând perioadele ploioase când stânca devine alunecoasă

Acces

Ajungem în comuna Bătarci, județul Satu Mare, pe drumul județean 109M, apoi continuăm pe DJ109H până la o intersecție cu un drum pietruit. Urmăm acest drum spre est, printre livezi de pruni și plantații de viță-de-vie, până la o mică zonă de parcare. De aici, continuăm pe jos pe traseul turistic marcat cu Bandă Roșie, urcând până la baza peretelui unde se află traseele de via ferrata.

Alternativ, mașina poate fi lăsată lângă baza Salvamont Bătarci, iar întregul drum pietruit poate fi parcurs pe jos.

Traseul 1 – „Primii pași”

  • Grad de dificultate A (ușor)
  • Diferență de nivel 40m
  • Timp de parcurgere 15min

Intrarea în traseu se face pe o față înclinată, în zona denumită și marcată „Horăiț”, care urmează o linie de fisură de aproximativ 60 m, ușor oblic spre stânga. Urmează un traverseu ușor, pe aceeași față, de circa 25 m, până la primul prag de stâncă. Acest sector nu prezintă dificultăți tehnice, fiind recomandat ca deplasarea să se facă cu pași mărunți, folosind toate micile praguri sau alveole din perete, iar, în lipsa acestora, călcând direct pe linia fisurii.

De sub pragul de stâncă, punctul în care începe și varianta de legătură cu traseul nr. 2, ne putem obișnui cu înălțimea, admirând pentru prima dată panorama de sub noi, ce include Catenele Oașului și, în depărtare, Câmpia Someșului.

Urmează o mică porțiune verticală de 4 m, care necesită puțină îndemânare și, în cazul copiilor, un asist. Apoi, ne deplasăm spre stânga, pe „Traverseul Țestoasei”, numit astfel datorită aspectului unei lespezi de piatră pe lângă care trecem. Acesta este considerat cel mai dificil pasaj pentru cei aflați la inițiere, dar amenajarea cu trepte metalice asigură o traversare sigură.

După acest pasaj, urcăm în trepte aproximativ 30 m, fără dificultăți tehnice, ajungând la ultimul traverseu – scurt, dar expus – care ne oferă un prilej de a admira panorama și întinderea de stâncă de sub noi.

Ieșirea din traverseu se face printr-un diedru îngust, de circa 8 m, care necesită o atenție sporită. De aici, parcurgem ultima față înclinată de 15 m până la punctul de ieșire de pe cablu, denumit „Belvedere Măgura”.

Traseul 2 – „Iris aphylla”

  • Grad de dificultate B (ușor)
  • Diferență de nivel 60m
  • Timp de parcurgere 20min

Intrarea în traseu se face în același loc denumit „Horăiț”, la doar 3 m în dreapta traseului „Primii pași”. După aproximativ 10 m, în care depășim un mic prag, traversăm cablul și continuăm pe o linie de fisură de circa 50 m, fără dificultăți tehnice, având cablul situat pe partea dreaptă.

După ce trecem de o zonă înierbată și parcurgem încă 25 m pe o față stâncoasă cu praguri, ajungem la baza unui perete cu o proeminență asemănătoare unui turn, care poate fi abordat pe două variante.

Prima variantă, cea directă, reprezintă pasul cel mai dificil al traseului, însă pentru siguranță a fost integral amenajată cu profile metalice. Totuși, în cazul copiilor mai scunzi, se recomandă o atenție sporită sau asigurare suplimentară.

Pentru cei care preferă o combinație între prizele naturale și cele artificiale, a fost amenajată o a doua variantă, situată în dreapta urcării principale. Aceasta dispune de doar două trepte metalice, restul urcării realizându-se pe prizele naturale regăsite într-un diedru, care conduce până pe vârful turnului.

Aproape de vârf, trecem pe lângă un mic ochi de apă format în stâncă, rezultat din acumularea apei de ploaie, care rezistă chiar și în cei mai secetoși ani.

Deasupra turnului, în lunile aprilie-mai, putem observa înflorind specia protejată Iris aphylla, care, alături de celelalte plante specifice zonei, oferă un farmec aparte acestui traseu.

Cele două variante se reunesc pe micul platou de pe turn. De aici, ultimii 40 m se parcurg ușor, până la punctul denumit „Piatra Măgurii”.

Retragere

La finalul cablului de via ferrata putem continua în sus până la vârful Măgurii (481 m) sau coborî direct pe marcaj Banda Roșie la baza stâncii, punctul de plecare în trasee.

Bine de știut

  • Accesul pe trasee este gratuit.

Echipament

Obligatoriu cască, ham și lonjă specială pentru via ferrata, prevăzută cu mecanism de absorbție a șocurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asigurăm în permanență de șufa metalică a traseului. Opțional, mănuși.

Local în Bătarci, se pot închiria kit-uri de via ferrata de la President Spa. Alte opțiuni pentru închiriat sunt la parcul de aventura Luna Aventura din Negrești-Oaș și la sala de escaladă Qbik Climbing din Satu Mare.

Salvamont Satu Mare dispune de kituri de via ferrata, acestea fiind atribuite gratuit către public doar în cadrul evenimentelor „Porți deschise”, „Săptămâna verde” sau „Școala altfel” (sursa).

Condiții meteo

Apel de urgență

Video

Poze

Vor urma.

Surse

Lasă un comentariu