Important pentru organizațiile care amenajează și întrețin trasee de via ferrata
Deoarece în România s-au construit în ultimii ani mai multe trasee de via ferrata, iar numărul lor se va mări pe viitor, este important ca cei care le amenajează să fie cât mai informați. Un punct bun de plecare îl constituie standardul SR EN 16869, „Proiectarea și construcția de Via Ferrata”.
De asemenea, Clubul Alpin German („German Alpine Club”) si Comisia de Siguranță Montană Austriacă („Austrian Board of Mountain Safety”) au realizat încă din 2008 (!) un document cu recomandări pentru construirea traseelor de via ferrata.
In document se tratează următoarele subiecte: planificarea unui traseu de via ferrata cu diverse aspecte interconectate (legale, de mediu, etc), recomandări tehnice precum alegerea cursului traseului, forțele la care este supus traseul, metode de construcție si tipuri de sisteme cu ancore, cabluri recomandate, prize artificiale, mentenanță.
Documentul, tradus în engleză, poate fi consultat la https://www.theuiaa.org/documents/safety/25_1_VF_construction_recommendations.pdf (PDF, 34 pagini).
In el se precizează „Neither the technical details nor the accuracy of the translation has been checked. Thus, it would be unwise to use this document as the basis for the design, construction, or upgrade of a via ferrate/klettersteig.”. Cu toate acestea, documentul poate fi util ca material de cercetare pentru amenajarea traseelor de via ferrata.
Pornind de la standardul EN 16869 și de la acest document, puteți citi și analiza realizată de Adrian Paută, club CASSIO Montana Oradea, în următoarele articole: