B ↔ 200m ↑ 100m ⏱ 1h vf / 1h45 total gpx
Traseul de via ferrata de langa Vartop-Arieseni a fost amenajat de catre Salvamont Salvaspeo Bihor si inaugurat in anul 2014 pe stanca Pietrele Negre, in Parcul Natural Apuseni.
Pe scurt:
- Track GPS 1 – Wikiloc (cu prima varianta de retragere)
- Track GPS 2 – Wikiloc (cu varianta a doua de retragere, mai usoara si mai pitoreasca)
- Lungime totala 200m
- Diferenta de nivel 100m
- Dificultate B
- GPS acces: 46°30’59.0″N 22°37’57.6″E sau 46.516389,22.632667 (geo)
- GPS Start Via Ferrata: 46°31’00.1″N 22°37’54.0″E sau 46.516694,22.631667 (geo)
- Durata poteca acces: 15 min
- Durata via ferrata: 1h+
- Durata retragere: 30 min
- Timp total: 1h45+
- Varsta minima 16ani; sub 16 ani doar cu insotitor adult cu experienta
- Perioada optima: mai – octombrie, evitand perioadele ploioase cand stanca devine alunecoasa
Acces: Pe drumul de Băița – Sat de Vacanță Vârtop (DJ75). La 5 km din Satul de Vacanță Vârtop spre aval si la 12 km din Băița spre amonte, se pot observa Pietrele Negre. De pe drumul asfaltat se poate observa un stâlp de curent cu marcajul turistic Cruce Roșie – coordonate GPS 46°30’59.0″N 22°37’57.6″E sau 46.516389,22.632667. Aici începe poteca spre punctul de start al traseului.
În zona amfiteatrului Pietrele Negre, va trebui să urmăriți la urcarea spre Vârtop indicatorul cruce roșie ce indică poteca turistică.
Deși marcajul turistic o ia în stânga pe curbă de nivel, pentru a ajunge la intrarea în via ferrata trebuie să urmați cărarea ce urcă spre baza unei creste ce se vede din drumul asfaltat, marcata cu un indicator „Via Ferrata Pietrele Negre”.
Ajunși la baza crestei, va trebui să o ocoliți prin dreapta. Din această poziție veți putea vedea deja tabla ce semnalează intrarea în traseu – coordonate GPS 46°31’00.1″N 22°37’54.0″E sau 46.516694,22.631667.
Lungimea traseului de via ferrata: 200m. Diferenta de nivel: 100m.
Dificultate: B (usor). Gradele de dificultate sunt notate de la A (foarte usor) la E (extrem).
Descriere traseu: Prima jumatate a traseului este mai usoara, cu scoabe metalice foarte dese in perete. Aproape de iesirea in creasta, traseul se bifurca.
Varianta usoara continua in sus pentru inca 25m si ajunge in creasta.
Varianta medie, nerecomandata incepatorilor neinsotiti de persoane cu experienta, continua spre stanga cu Marele Traverseu Pietrele Negre, de 120m lungime, la finalul caruia se afla de fapt cea mai dificila portiune a traseului de via ferrata: 3-4m pe vertical unde este necesara forta suplimentara in maini.
Timp de parcurs: 1h+.
Calitatea structurilor metalice era impecabila la data 24 iunie 2017.
Costuri acces: gratuit.
(Traseul poate fi parcurs de persoane cu varsta minima 16 ani, minim 1.50 inaltime si conditie fizica buna.)
Echipament: Obligatoriu casca, ham si lonja speciala pentru via ferrata, prevazuta cu mecanism de absorbtie a socurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asiguram in permanenta de sufa metalica a traseului. Optional, manusi.
Retragere: Retragerea din traseul de via ferrata din Pietrele Negre se face întorcându-vă pe același traseu aprox 50m până ajungeți la un jgheab (vale îngustă și abruptă) care coboară la pădure. Terenul este destul de abrupt în această zonă și vă ajută dacă aveți încălțăminte cu talpă rigidă, gen boncanci. Urmați poteca de lângă peretele de stâncă și veți ajunge la drumul astfaltat. Aceasta varianta este dificila, de aceea recomandam urmatoarea varianta de mai jos.
Alternativ, puteti cobori pe marcajul turistic Cruce Rosie spre Sud-Vest, in continuarea traseului de via ferrata, parcurgand creasta Pietrelor Negre si apoi in jos, pana ajungeti inapoi la drumul national.
Conditii meteo: Meteoblue Vartop / Viewweather Arieseni.
Apel de urgenta: 0-SALVAMONT, adica 0725.826.668, sau numarul general de urgente 112. Coordonatele GPS ale traseului, pentru localizare: 46°31’00.1″N 22°37’54.0″E sau 46.516694,22.631667.
Video:
Poze:
Surse:
- Am parcurs traseul
- Conversatie pe email cu SJ Salvamont Salvaspeo Bihor
- http://salvamontbihor.ro/page/via-ferrata-vartop
- http://alpinismbihor.ro/page/pietrele-negre
- https://www.travelguideromania.com/ro/via-ferrata-pietrele-negre-arieseni/
- http://www.bandarosie.ro/2016/10/traseul-de-via-ferrata-din-zona-Pietrele-Negre-Arieseni.html
Am parcurs în iulie 2020, traseul e în stare perfecta. Păcat ca nu e marcata deloc retragerea, am orbecait prin pădure,apoi am găsit jgheabul de care ziceați și am coborât pe panta abrupta.
Am parcurs acest traseu ieri, 22 Iunie 2024 si desi am fost placut surprinsa de partea de catarare, retragere de pe traseu a transformat toata experienta intr-una neplacuta. Aproape ca se poate spune ca traseul de retragere nu este deloc marcat. In afara de cateva marcaje clare imediat dupa coborarea de pe ferrata nu este nimic vizibil. Vara padurea este extrem de deasa si plina de frunze, crengi etc. Din acest motiv este imperios necesar ca marcajele sa fie suficient de dese si vizibile! Din pacate am sfarsit rataciti prin padurea deasa si am fost nevoiti sa ne orientam sa gasim drumul principal (de masini) pentru a putea ajunge in siguranta la punctul de plecare.
Recomand marcarea traseului corespunzator sau închiderea acestuia deoarece el reprezinta un pericol!
Cred ca va referiti la retragerea prin acel jgheab, in dreapta traseului cum privim de jos de la sosea. Acea retragere ni s-a parut si noua mai grea si nu cred ca apare pe harti ca traseu turistic marcat.
Cealalta varianta de retragere pe creasta, in partea opusa, spre Sud-Vest cum terminam traseul, cred ca este mai ok, desi n-am testat. Pe harta pe care o folosim noi apare doar aceasta a 2a retragere, cu marcaj cruce rosie. Am actualizat si paragraful cu retragerea pentru a atentiona asupra acestei coborari.
Cand am citit in comentarii despre dificultatea retragerii, am zis ca sigur or veni de la persoane cu mai putina experienta; eu sunt zmeu; de 7 ani merg pe munte in tara si afara; iar in a patra zi fara munte intru in sevraj.
Prima chestie importanta ce m-a facut aproape sa nu incep traseul, este indicatorul de pe stalp care indica inspre padure. De la marginea padurii nu se vedea nicio poteca, dar tot mergand in sus si in jos, intalnesc inceputul potecii in aval.
A doua chestie era inceputul de via ferrata de la baza crestei care incepe in dreapta crestei, eu uitand ca scrie asta aici o iau in stanga si tot urc pe langa baza crestei si ma-ntorc cand nu vad cablu la sfarsitul cararii, o iau in dreapta si fac traseul fara probleme, chiar e usor si fain facut.
Mai zabovesc sus admirand privelistea faina, dupa care dau sa cobor dealungul crestei adica spre stanga cum stam in fata indicatorului care arata stanga cruce rosie, dreapta cruce rosie si triunghi albastru.
La inceput, pe creasta sunt marcaje dupa care am pierdut urma, ghidandu-ma dupa luminisul de la marginea padurii, cobor vreo ora, 2.5 km. Mai apareau din cand in cand cruci rosii pe copaci dar foarte vechi si sterse, am zis asa o fi, fiind obisnuit cu marcajele rare in judetul Bihor. (Eu venind din Sibiu iar in Fagaras se vad si 3 marcaje deodata, atat de dese sunt, iar potecile si carariile fac sa nici nu fie nevoie de marcaje, traseele apar si pe Google Maps)
Ma apropii de marginea padurii si a crestei vad ca pierdusem soseaua si ma afundasem in padure.
Cel mai inteligent e sa ma intorc de unde am pornit.
Ajuns in varf dupa alta ora panicanta, zic sa caut harta gpx. O cautasem si acasa inainte sa plec dar cred ca nu destul de mult, ca doara ests aici.
Si am zis ca ma iau dupa harta, si asta m-a ajutat enorm sa ajung in 30 de min cum scrie aici.
Totusi nu recomand retragerea pe traseu, pentru ca sunt portiuni pe creasta milimetric fata de prapastie si o simpla impiedicare sau alunecare poate fi fatala. Nu puteti merge mai in dreapta potecii din cauza crengilor copaciilor si stufarisului.
Daca aveti tibiere o sa va apere de spinii care o sa va perforeze tibiile.
Si, urmeaza coborarea abrupta formata din mici serpentine umplute cu piatra care ma duce cu gandu la coborarea din Remetea. Nu stiu cat ar fi ajutat betele, dar de multe ori am venit in sezut ca e foarte alunecos sa zic. (Folosesc bocancii SALEWA
MS Vultur EVO GTX ).
La coborarea asta daca aveti si copii cred ca trebuie asigurati de dvs. Fara nicio exagerare, cred ca e mai indicata coborarea aceea in rapel daca aveti si acest echipament.
Dupa care revenim in padure si urcam in paralel cu baza crestei si facem dreapta si iesim pe sosea.
Deci, daca nu aveti elicopter sa va troleze, recomand, chiar daca este interzis, sa faceti retragerea tot pe via ferrata, doar sa lasati un bilet cu mesajul ca va intoarceti tot pe via ferrata, si nr de tel, la inceputul traseului de via ferrata.
Eu am fost in timpul saptamanii si n-am intalnit decat un cerb, cred.
Aa, si asta a fost ultima mea oprire dupa 2 saptamani petrecute in muntii judetului Bihor.
Iar cu o zi inainte facusem Circuitul Vaii Galbena.
Ajuns la masina, ma asteptau 3.5 ore de condus pana acasa, iar cu un Red Bull am reusit.