Via Ferrata “Wild Ferenc” – Lacul Roșu, Cheile Bicazului, jud. Harghita (C/D)

C/D      ↔ 200m      ↑ 173m      ⏱ 50min vf / 2h total

View in English.

Traseul de via ferrata “Wild Ferenc” a fost inaugurat in toamna anului 2016 in Suhardul Mic (1345m), langa lacul Rosu, in Cheile Bicazului, jud. Harghita. Este denumit astfel dupa fostul pionier al alpinismului transilvanean, alpinistul Wild Ferenc, autorul singurului topo al Cheilor Bicazului. Traseul a fost proiectat si executat in totalitate de Echipa Salvamont „Dancurás” din Gheorgheni.

Pe scurt:

Toate traseele de via ferrata din Cheile Bicazului

  1. Via Ferrata “Astragalus” – Cheile Șugăului-Munticelu, jud. Neamț, lângă Cheile Bicazului (6 trasee: A/B; C; C/D; D) -
    A/B, C, C/D, D | 6 trasee | Plata. Traseu principal: C/D | ↔ 700m | ↑ 285m | ⏱ 1h30 vf (2h+ total)
  2. Via Ferrata “Wild Ferenc” – Lacul Roșu, Cheile Bicazului, jud. Harghita (C/D) -
    C/D | ↔ 200m | ↑ 173m | ⏱ 50min+ vf (2h+ total)
1

Acces: Poteca de acces incepe de langa hotel Turist, 46°47’41.8″N 25°47’52.4″E sau 46.794944,25.797889. Fata de 2017, intre timp aici s-au montat placute cu „Rezervat Hotel Turist”. In zile aglomerate, daca veniti cu masina personala, se poate parca intr-una din parcarile amenajate din zona, distantele pana la inceputul potecii de acces nefiind foarte mari.

Se urmeaza traseul turistic marcat cu TA (Triunghi Albastru) spre Suhardul Mic, de-a lungul caruia se gasesc placute de lemn marcate cu “Wild Ferenc”.

La un moment dat, pentru accesarea traseului de via ferrata, se face dreapta din traseul turistic TA (Triunghi Albastru), la 46°47’52.0″N 25°47’35.8″E sau 46.797765, 25.793276, urmand placutele de lemn marcate cu “Wild Ferenc”, pana la baza stancii dotata cu cabluri de via ferrata.

Timp total pana la punctul de intrare in traseul de via ferrata propriu-zis: 20min. Coordonate GPS pentru punctul de start al traseului de via ferrata : 46°47’54.3″N 25°47’36.4″E sau 46.798428,25.793445.

Lungimea traseului de via ferrata: 200m. Diferenta de nivel: 173m.

Dificultate: C/D (mediu/dificil) – nu este un traseu pentru incepatori. Gradele de dificultate sunt notate de la A (foarte usor) la E (extrem).

Traseul “Wild Ferenc” este structurat astfel, de la start in sus: B-C-B-D-pod-C-B. Zona cea mai dificila este zona D, situata inainte de pod, unde intalnim o portiune cu prize in stanca mai putin evidente, portiune unde putem avansa folosind mainile pentru a ne trage de cablu. Pana acolo nu este de neglijat nici zona C de la inceput, care prezinta cateva portiuni mai grele.

2

Timp de parcurs: 50 min pentru nivel avansat.

Calitatea structurilor metalice era impecabila la data 22 iunie 2017.

Costuri acces: gratuit.

Traseul poate fi parcurs de persoane cu varsta minima 14 ani, minim 1.50m inaltime si conditie fizica buna.

Echipament: Obligatoriu casca, ham si lonja speciala pentru via ferrata, prevazuta cu mecanism de absorbtie a socurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asiguram in permanenta de sufa metalica a traseului. Optional, manusi.

La data de 04 iunie 2017 nu existau in zona Lacu Rosu locatii pentru inchiriat echipament de via ferrata. In Piatra Neamt, se poate inchiria de la Maia Outdoor.

Retragere: Se revine inapoi la punctul de start urmand traseul turistic TA (Triunghi Albastru) din varful Suhardul Mic spre hotel Turist/drumul national.

Conditii meteo: Meteoblue Lacu Rosu / Viewweather Lacu Rosu.

Apel de urgenta: 0-SALVAMONT, adica 0725.826.668, sau numarul general de urgente 112. Coordonatele GPS ale traseului, pentru localizare: 46°47’56.9″N 25°47’33.5″E.

Video:

Surse:

  • Am parcurs traseul de cateva ori

8 comentarii la „Via Ferrata “Wild Ferenc” – Lacul Roșu, Cheile Bicazului, jud. Harghita (C/D)”

  1. Buna. O corectiune: Traseul Memorial Wild Ferenc a fost proiectat si executat in totalitate de Echipa Salvamont „Dancurás” din Gheorgheni. Elekes Huba, presedinte Salvamont Gheorgheni

    Răspunde
  2. Am facut traseul in 7 iulie 2019, toata structura e in stare buna si verificata periodic de Salvamont.
    Eu m-am intalnit cu unul din echipa (el tocmai reparcursese tot traseul, undeva inainte de ora 8 dimineata) si mi-a infirmat informatia (primita de la baiatul de la cabana de unde incepe traseul Astragalus) ca s-ar fi facut ceva in aceasta primavara pentru a se usura accesul pe portiunea aceea de dinainte de pod. Recunosc ca desi mi-a spus sa abordez stanca prin partea dreapta nu am facut acest lucru pentru ca la fata locului, desi am identificat doua prize bune pentru mana dreapta si un loc pentru picior (si aceea tot pentru partea dreapta si foarte sus), nu am gasit nimic consistent pentru mana stanga (desi am maini lungi) sau pentru piciorul stang iar lonjele ar fi fost intinse aproape la maxim si as fi riscat sa ma traga inapoi…. Asa ca am mers prin acea crapatura (prin stanga) folosindu-ma exclusiv de cablu si aderenta incaltamintei. Nu stiu la altii dar sa fac treaba asta a durat mult mai putin (ca timp si efort) decat sa incerc sa merg prin dreapta. Din acest motiv, dupa pod am folosit aceeasi abordare, nici nu am cautat prea mult alta alternativa.
    De altfel acest lucru mi-a placut la acest de traseu (si la Astragalus): multe prize naturale dar la o adica cablul este suficient de gros si cu prinderi in stanca suficient de dese pentru a avea la indemana o alternativa de trecere a pasajelor grele. De asemenea prezenta unor structuri care sa iti permita, la o adica sa iti tragi sufletul poate ajuta mult.

    Nu stiu de ce inceputul drumului de acces (cel de langa hotel Turist) nu e marcat mai bine si sa se taie balariile alea de la intrarea pe poteca. Pentru cei care au mai umblat pe munte doar semnul (triunghiul albastru) pe un zid, stalp sau impobil poate sa apara oriunde pe traseu cu semnificatia de „tranzit” nu inceput/sfarsit de traseu.

    Altfel, citisem pe undeva ca s-ar plati parcarea. Am intrebat la receptia hotelului si nu a trebuit sa platesc nimic. Probabil cel mai bine ar fi sa intrebati pentru a evita discutii neplacute. In plus, cu aceasta ocazie, daca mergeti singur, mai stie cineva ca sunteti pe traseu.

    Răspunde
  3. Prima data pe un traseu de via ferrata pe acesta, chiar. Conditia fizica m-a ajutat. Nu e un traseu usor dar nici greu daca ai ceva antrenament de forta (la un moment dat, trebuie sa te sustii in maini si sa te ridici doar cu bratele. Nu exista loc de priza la picioare, peste tot).

    felicitari celor care l-au facut. E un traseu extraordinar de provocator si captivant. Peisajul e wow, vezi toata zona lacului Rosu.

    Felicitari pt prezentarea de aici. E corecta 100%. Echipament purteti inchiria si de la Cabana Ecolog. eu de acolo mi-am luat. Din Piatra Neamt e peste mana daca nu vii dinspre acea directie si e destul de scump.

    Răspunde

Lasă un comentariu